Skip to main content
afbeeldingen van boeken en bibliotheekkastje buiten, bewaren op een wordpress-yootheme website door astrid pelgrom van gridstar, raalte, salland

Hoe bewaar je iets?

Hoe bewaar je iets op je website? Je hebt een leuke actie gemaakt op je website, maar die is voorbij. Eigenlijk wil je hem volgend jaar opnieuw gebruiken, maar niet alle werk opnieuw doen, toch? Dan kun je binnen Yootheme je werk opslaan in de library ofwel de bibilotheek van Yootheme. Daarmee kun je tijd besparen. Lees hier hoe dat werkt.

Waarom is het handig om op te slaan en hoe je op verschillende niveau’s kunt opslaan. Tot slot lees je iets over een functie om iets tijdelijk onzichtbaar te maken op je website. Wat is Yootheme? Yootheme is het thema dat ik gebruik voor het bouwen van mijn websites.

Pagina-layout opslaan

Stel je hebt een tuincentrum of een ander bedrijf en je verkoopt in het najaar kerstbomen. Een leuke, gezellige, maar ook drukke tijd breekt aan. Handig is om je voor te bereiden op deze periode en in een rustige tijd dingen klaar te zetten op je website. De actie van vorig jaar kan met een paar kleine aanpassingen prima opnieuw gebruikt worden. De basis is goed.

Eén van de opties is een hele pagina-layout op te slaan in de bibliotheek.

Bijvoorbeeld de home-page van het tuincentrum, sla hem op door op de knop Bibliotheek te klikken. Deze vind je rechts naast het woord Bouwer. Geef de layout een makkelijke herkenbare naam, bijvoorbeeld ‘home-page-regulier’. Vervolgens maak je de home-page op in kerstsferen en voeg je de kerstbomenactie toe. Is hij helemaal klaar, dan klik je nogmaals op de knop Bibliotheek en geef de layout een andere naam, bijvoorbeeld ‘home-page-kerst’.

Tegen de tijd dat je de kerst-layout nodig hebt, hoef je alleen maar de Bibliotheek-knop aan te klikken en de kerst-layout te selecteren en het ontwerp te vervangen. Klaar!

Is de actieperiode voorbij, ga dan opnieuw naar de Bibliotheek en kies de reguliere layout en de optie ontwerp vervangen. Zo kun je switchen, zonder dat het veel tijd kost op het moment dat je eigenlijk geen tijd hebt.

Op ander niveau opslaan

Als je met de muis over de secties en elementen beweegt, kom je dit icoontje tegen:

Hiermee kun je een sectie opslaan of een element, die je later opnieuw wilt gebruiken. Een element is bijvoorbeeld een afbeelding, button, tekst of titel. Een sectie is een rij (of meerdere rijen) met elementen.

In het voorbeeld van de kerstbomenactie van het tuincentrum, kan het zijn dat je een speciale actiepagina hebt en dat je een klein deel daarvan wilt gebruiken voor de home-page. Je kunt dan de sectie opslaan in de Bibliotheek met behulp van het icoontje.

Op de home-page kun je de sectie toevoegen met de optie Aan de bovenkant invoegen (of Aan de onderkant invoegen). Daarna versleep je hem naar de juiste plek op de pagina.

Tijdelijk onzichtbaar door uitschakelen

Je kunt ook de actie met de kerstbomen gewoon op je website laten staan, maar tijdelijk “uitzetten”. Dan is hij niet zichtbaar voor websitebezoekers, maar zelf zie je hem wel in de Bouwer.

Klik daarvoor op het icoontje Bewerken:

Het handigst is om de kerstbomenactie in 1 sectie te zetten. Dan schakel je de sectie in 1 keer aan en uit. Klik dan op het icoontje Bewerken naast de sectie en ga vervolgens naar het tabblad Geavanceerd. Vink de optie Schakel sectie uit aan. Ga terug en je ziet een rood icoontje verschijnen:

Gelukt? Dit is dus aan de achterkant wel zichtbaar, maar aan de voorkant op je website niet voor de bezoekers van je website. Bij de kerstbomenactie hoef je dit aan het begin van de actieperiode uit te zetten en aan het eind vink je de optie weer aan.

Hulp nodig?

Heel handig, maar ik kan me ook voorstellen dat je dit best lastig vindt. Geen probleem, ik kan je helpen. Heb je vragen of wil je meer weten? Stuur gerust een berichtje om te kijken wat ik voor jou kan betekenen. Ik help je graag!